Cum sa alegi o plita pe gaz?

Rândurile următoare vor fi dedicate alegerii unei plite încorporabile, pe gaz. Știu, mulți doresc să se orienteze spre plitele electrice, dar eu cred că oamenii comozi, care nu doresc să facă mare deranj în casă vor alege pe cele pe gaz. Am văzut destul de multe modele foarte interesante ca design, pe gaz.

Pe de altă parte, facilitățile pe care le au plitele pe gaz nu sunt mult diferite fata de aragazul obișnuit, doar ca aceste plite conferă siguranță gătitului pe gaz, dimensiunile sunt mult reduse fata de aragaz, iar marea diferența dintre plita si aragaz este dotarea cu sisteme de protecție sigure pentru plite.

Forma, dimensiunile si designul sunt aproximativ la fel cu cele ale plitelor electrice.

Cum poți avea mai mult spațiu în bucătărie în funcție de dimensiunile plitei?

In alegerea unei astfel de plite pe gaz trebuie avut in vedere numarul de arzatoare (2, 4 sau 5 arzatoare), pozitionarea acestora pe suprafata plitei, de exemplu trebuie sa luam in calcul dimensiunea vaselor in care gatim cel mai des.

Un alt lucru important ce tine de pozitionarea arzatoarelor este si vecinatatea plitei: daca in apropierea plitei se afla un dulap sau obiecte/produse care se pot inflama usor trebuie sa evitati sa cumparati plite cu arzatoare mari sau rapide.

Daca totusi sunteti o gospodina care doreste sa pregateasca familiei sale o cina incredibila de buna si gustoasa, iar timpul pare sa fie dusmanul vostru este bine sa optati pentru o plita in care sa folositi mai mult de doua arzatoare simultan.

De ce este necesar sa stim din ce material este construita o plita pe gaz?

Pentru siguranta noastra si a familiei noastre trebuie sa stim cate ceva despre materialul din care este facut arzatorul. Arzatoarele sunt facute din:

 • fier forjat emailat
 • otel emailat
 • fonta

Arzatoarele din fier sau otel emailat nu au o durata foarte mare de viata, deoarece fierul si otelul au o expunere mai mare la coroziune, mai ales daca se folosesc in curatarea lor substante chimice care ajuta la corodarea acestor doua materiale.

De cealalta parte este fonta, care se poate fisura sau crapa in conditii extreme, referitor la contrastele dintre temperaturi, mai ales daca raportul este foarte mare.

Un exemplu in acest sens este sa turnam apa foarte rece imediat dupa ce am oprit arzatorul, acest contrast este foarte daunator fontei. Cei mai multi specialisti recomanda, de asemenea, aliajul de fonta pentru ca este mult mai rezistent.

Plite cu arzător Wok

Sunt câteva modele foarte interesante. Le-am amintit și noi de câte ori am avut ocazia pe blog. Aveți aici o listă cu cele care ne propun acest lucru.

Este foarte ok acest tip de arzător, mai ales pentru cei care doresc să își prepare mâncarea mult mai rapid. Sigur, pentru acestea aveți nevoie de tigăi speciale, dar și de rețete pentru ele, nu?! 🙂

Ce material se poate curata usor si care este cel mai rezistent la aceste plite?

Daca tot am vorbit despre materiale este necesar sa aducem in prim-plan si materialele din care sunt realizate suporturile plitelor.

Dintre toate materialele folosite pana acum doar trei se fac remarcate: primul si anume sticla vopsita are un aspect placut, dar se poate sparge cu ușurință, iar de curatat nici nu mai vorbim rămân urme si pete de lichid, de fapt foarte greu o poti pastra impecabila.

inox
inox

Cel de-al doilea material este si cel mai raspandit in bucatariile gospodinelor, fiind vorba de inox. Deficientele acestui material constau in zgarierea si patarea acestuia foarte usor si foarte rapid, se poate chiar ajunge pana la pierderea stralucirii in anumite zone ale suportului plitei.

n material considerat bun ce prinde foarte mult teren pe piata este si schott-ceran, un aliaj ce combina sticla si ceramica. Acest material nu se pateaza si nici nu se sparge sau sa se zgarie usor, doar daca lovesti intentionat cu un corp dur.

Pentru ca vorbim strict de aparatura ce completeaza bucataria noastra trebuie sa avem mare grija cu panoul de control pentru ca reprezinta un factor decisiv. Ca si la plita electrica panoul de control este frontal sau pozitionat in partea dreapta pe lateral.

In cazul celui frontal ne asumam anumite riscuri, mai ales daca prin preajma acestei plite se mai afla si un copil mic. Spre deosebire de cel frontal, panoul lateral este usor de utilizat, confera mult mai mult spatiu in timpul gatitului si este ideal pentru plitele care au arzatorul mare sau rapid pe partea dreapta evitandu-se astfel supraincalzirea suprafetelor din vecinatatea aparatului de gatit.

Cat de important este gratarul pentru plita pe gaz?

Un alt atribut ce apartine acestei plite este vorba in mare parte de forma si dimensiunea gratarelor. Gratarul clasic este asemanator cu cel al aragazului obisnuit este bine sa verificam daca vasele sunt stabile si echilibrate, pe acest gratar

Este recomandat ca materialul din care este achiziționat sa fie fonta. Un alt lucru bun se refera la multitudinea de gratare de dimensiuni mici, care pot fi curățate mult mai usor decat gratarul unic, care este voluminos si de cele mai multe ori greu.

Cum ne putem proteja copiii de accidentele care se pot ivi la aceasta plita incorporata pe gaz?

sfaturi pentru alegerea unei plite pe gaz

Pentru ca pe parcursul acestui articol am vorbit despre protectia micutilor trebuie amintite functiile si sistemele de siguranta a plitelor incorporate pe gaz.

Dispozitivul de siguranta pentru gaz – valva se inchide si astfel gazul este oprit fara sa se mai raspandesca in interiorul incaperii unde se afla plita. Aprinderea electronica este cea de-a doua functie – pe panoul de control se afla cate un buton pentru fiecare arzator in parte din care poti porni, regla si opri flacara.

O alta functie importanta a sistemelor de siguranta este arzatorul cu tripla coroana sau arzatorul rapid ce este de 3 ori mai puternic decat un arzator obisnuit, de aceea consuma mult mai mult gaz, cu o flacara puternica pentru o incalzire rapida.

Daca astfel de informatii v-au ajutat in alegerea unei plite incorporate pe gaz nu uitati sa aveti grija unde o pozitionati si nu o lasati la indemana copiilor, pentru siguranta lor.

Modele de plite recomandate de mine

Hansa BHG63100020
 • 4 Arzatoare
 • Aprindere electrica
 • rustic
Electrolux EGH6349BOX
 • 4 Arzatoare
 • Aprindere electrica
 • Inox
Plită BEKO HIAG64225SX
 • Inox
 • Aprindere electrica
 • 4 Arzatoare
Branduri principale
 • Arctic
 • AEG
Branduri secundare
 • Arctic
 • Beko

Alegerea este dificilă. Sunt extrem de multe modele de piață. Tocmai de aceea trebuie să vedem avantajele și dezavantajele unei plite pe gaz. Așadar, hai să discutăm în comentarii.

10 Comments

 1. Vasile 06/10/2013
  • Stan Cristina 06/10/2013
 2. Isabela 26/09/2016
  • Stan Cristina 26/09/2016
 3. Alexandru Grigore 01/11/2017
 4. Codreanu 09/12/2017
  • Stan Cristina 05/03/2018
 5. Chiriță Marinela 08/05/2019
  • Stan Cristina 27/08/2019
 6. MELNEROVICI Georgeta 30/08/2019

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.